De Satelliet als Stadspark

De Satelliet, de ronde toren van het kantoorgebouw van De Nederlandsche Bank, krijgt een tweede leven op een andere plek in Amsterdam. RE:BORN heeft de toren gekocht, ontmanteld en opgeslagen. Wij hebben in één van de vier ontwerpteams deelgenomen in het maken van een FLIRT-ontwerp. Samen met WRK Architecten en Studio Inscape is de toren herontworpen in de vorm van een stadspark.

Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
WRK Architecten
Fasen
Explore
Diensten
Locatieconcept - flirtontwerp

9000 vierkante meter gebouw wordt op dit moment zorgvuldig gedemonteerd, elektrisch vervoert en klaargemaakt voor een tweede leven elders in Amsterdam. Daarmee is dit een voorbeeldproject in de grote circulaire opgave van dit moment. Naast het bestuderen van al het materiaal, hebben we ons ook verdiept in de verhalen achter het gebouw. Het gebruik, de identiteit, de positie in de stad, het collectieve geheugen.

Op basis hiervan hebben we in een FLIRT-ontwerp de Satelliet als – stadspark – gepresenteerd. Hiermee maken we van de Satelliet een plek voor en van de stad, waar iedereen welkom is, en uitgedaagd wordt. Het stadspark is ontworpen vanuit drie volgordelijke lagen: rhizomatisch groei van het ecosysteem, een educatieve plint op het gehele maaiveld en een organische ontwikkelstrategie van gebouwen. Op dit moment beoordeelt RE:BORN en haar partners de FLIRT-ontwerpen.

2021
Credits:

Aansturing & concept: Boj van den Berg

Ontwerp: Eileen Stornebrink – Studio Inscape

Ontwerp: Willie Vogel – Studio Inscape

Opdrachtgever & ontwerp: WRK Architecten