Kop van het Marineterrein

De uitdaging is om een herontwerp te maken van de kop van het Marineterrein inclusief voormalige schietbaan. Dit project doen we samen met Walden Studio. En realiseren we stapsgewijs in samenwerking met de lokale community. Dit doen we aan de hand van het thema ‘doorschieten’. Tijdens de ontdekfase hebben we een freerunster, skater en hardloper losgelaten op de plek en hen met ontwerpende ogen geanalyseerd. Inmiddels is het plein en de eerste tredes van de theatertrap aangelegd en de seizoensgevel aangeplant. Op dit moment werken we aan het definitieve ontwerp voor de ‘high line’ over de schietbaan.

Locatie
Marineterrein Amsterdam
Opdrachtgever
Bureau Marineterrein
Fasen
Explore - Design - Build
Diensten
Locatieconcept - schetsontwerp - definitief ontwerp - productontwikkeling - realisatie van ontwerp

Tijdens de ontdekfase hebben freerunster Wendy Ruijfrok, skater Robin Hayford en hardloper Nias Buisman de locatie sportief bezocht. Ontwerpers Laurens en Sebastiaan hebben hun bewegingen geanalyseerd en meegenomen in het ontwerp.

De eerste actie die wij gerealiseerd hebben is de aanplant van de seizoensgevel. Ontworpen in samenwerking met hovenier Hanneke Marseille. Achter een pergola constructie zijn vier lagen klimplanten aangeplant die straks ieder seizoen de gevel in bloei zetten.

Het plein op de Kop van het Marineterrein is herontworpen met een theatertrap waar je tussen de fluweelbomen geniet van wat er op het plein gebeurt. Alle tegels zijn hergebruikt.

2020-2021
Credits:

Aansturing: Boj van den Berg

Ontwerp: Laurens van der Wal – Walden Studio

Ontwerp: Sebastiaan van Kints – Walden Studio

Tekenwerk: Douwe Strating – Clubhuis

Promovideo: Joep Knevel – FRSHMN

Locatieonderzoek: Tula Zandvliet

Hovenier: Hanneke Marseille

Aannemer: Ron Vlaar

Projectleider bouw: Johan van Dijk

Projectleider community: Luca Aarden

Opdrachtgever Bureau Marineterrein: Thijs Meijer